Entiuslilies

Entiuslilies
Hier staat informatie over het kweken van lelies van bol tot bloem. Hier ziet u hoe wij planten, de werkzaam heden in de kas en de verwerking van de bloemen. Ook het hergebruik van potgrond, het stomen en afkoelen daarvan.
Het planten.

Als de bakken op de ontstapelrobot gezet worden deze omgekeerd en valt het potgrond met de oude bollen er uit, deze worden grof versnippert en afgevoerd. De bakken gaan dan verder naar de plantband en komt langs de eerste potgrond bunker die er een dun laagje van 2cm inlegd.

Dan komen ze langs de mensen die staan te planten. De aantal bollen per bak verschilt nog wel eens vanwege de bolmaat, wij planten meestal tussen de 9 tot 13 per bak. We planten met 4 mensen per man gemiddeld 3 á 4 bollen per bak, en 1 man op de heftruc. Er wordt op dinsdag en donderdag geplant meestal 10 kappen per week, per kap ongeveer 800 bakken.

Daarna word er een beetje water gegoten over de bol en nog afgevuld met 13 cm potgrond op de bol waarna er weer water over de potgrond gegoten word zodat ze voldoende vocht hebben om te wortellen in de koelcel die op 13 graden staat. De bakken gaan nu naar de robot die de bakken opstapelt en op pallets zet. Dan worden ze opgepakt met de heftruc en de koelcel ingereden waar ze een week staan.